Smerter mellom skulderbladene: Rhomboide muskelplager – Hva er det og hvordan kan vi behandle det?

Skrevet av: Finn-Tore

Hvis du jobber som terapeut innen muskel- og skjelettsystemet, er det stor sannsynlighet for at du daglig vil se minst én pasient som lider av smerter mellom skulderbladene. Men hva er årsaken til disse smertene? Kan det være nakken? Er det øvre del av ryggen? Er det kroppsholdningen? Eller er det triggerpunkter og muskelspenninger? I denne artikkelen vil vi forklare hva som kan ligge bak smerter i rhomboid-muskelen og vise hvordan disse kan behandles.

Ikke bli lurt av «hurtigløsninger»

Hvis du er en behandler eller pasient på jakt etter løsninger for smerter mellom skulderbladene, vil du finne mange forskjellige forslag på sosiale medier. Det er en gruppe som hevder at smerten kommer fra den nedre cervikale delen, en annen hevder at det er thoraxleddene og begrenset thoraxmobilitet, og en tredje gruppe fokuserer direkte på rhomboidmusklene.

Men hvordan vet du hvem som har rett, og kunne det være forskjellig fra pasient til pasient?
Referert smerte fra nakke-/cervikalområdet

Det er mye litteratur (Slipman et al. 2005, Dwyer et al. 1990, Cloward et al. 1959) som viser at de cervikale mellomvirvelskivene ved C4/C5 og lavere, samt facetleddene, alle kan forårsake smerter i området medialt til skulderbladet.

Som terapeuter kan vi gjøre det mer eller mindre sannsynlig at opprinnelsen til smertene mellom skulderbladene kommer fra nakken. Hvis du har sett vår video om referred smerte, vet du at den referert smerte ofte starter som lokal smerte i ryggraden og hvis smerten vedvarer, sprer den seg til et område distalt. Så i tilfelle smerte mellom skulderbladene er referert fra nakken, ville du forvente en historie med nakkesmerter, samtidige nakkesmerter, og en sammenheng mellom graden av nakkesmerter og smerte mellom skulderbladene. Videre er refererte smerter ofte vonde og diffuse i naturen, i motsetning til lokal smerte som ofte er skarp eller stikkende og godt lokalisert.

Derfor er det sannsynlig at smerte i rhomboid-området kommer fra det cervikale området hvis:

  • Pasienten også har nakkesmerter eller en historie med nakkesmerter
  • Smerter mellom skulderbladene øker med økende nakkesmerter eller reduseres når nakkesmertene avtar
  • Provoserende manøvrer som PA-trykk i det nedre cervikale området fremkaller eller øker smerte i rhomboid-området.

Hvis din mistanke om refererte smerter fra nakken ble bekreftet, kan du gå direkte videre til behandling. Cervikal manipulasjon og mobilisering kan ofte gi umiddelbar, men ofte bare kortvarig smertelindring.

Av denne grunn er det viktig at pasienten utfører selv-mobilisering av cervikalområdet flere ganger om dagen hjemme eller på jobben, som for eksempel:

  • Retraksjon av cervikothorakal ryggrad
  • Rotasjon av cervical ryggrad

Hvis pasienten forblir i provoserende stillinger over lengre tid, kan følgende øvelser gi lindring og kan gjøres som aktive arbeidspauseøvelser:

Det er viktig å informere pasienten om at det ikke finnes noen klar sammenheng mellom holdning og smerte i den vitenskapelige litteraturen, men at det å forbli i statisk langvarig holdning kan bidra til muskelsmerter. Derfor bør pasienter forsøke å endre holdningen ofte og bruke de ovennevnte øvelsene som bevegelsespauser.

Referanser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2753622/
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-9-140